top of page

7 veelvoorkomende problemen bij een renovatie

Renovaties gaan nooit zonder slag of stoot. Er is altijd wel iets waar je geen rekening mee hebt gehouden of dat toch anders uitpakt dan gedacht. Wij hebben inmiddels al enkele jaren ervaring en kunnen je voor veel ‘fouten’ behoeden. Lees snel verder en kom erachter hoe je de meeste problemen bij een renovatie kunt voorkomen, inclusief handige tips!


1. Onvolledige aanvraag voor een bouwvergunning

Bouw je een nieuwbouwwoning of ga je grote veranderingswerken aan je woning doen, zoals een uitbouw en dakkapel? Dan heb je een bouwvergunning nodig. Bij een renovatie heb je in principe geen vergunning nodig, tenzij je steunmuren eruit breekt. Krijg je een vergunning? Dan hang je 31 dagen lang een geel papier bij je woning zodat bewoners de kans krijgen om bezwaar in te dienen. In deze periode mag je eigenlijk niet beginnen met verbouwen.


Tip: Check de bouwvoorschriften bij de gemeente, en zorg dat je tijdig en onder de juiste voorwaarden de vergunning indient. Een vergunningsaanvraag duurt gemiddeld zo’n 3 tot 6 maanden, tenzij je een spoedprocedure aanvraagt. Klopt je vergunningsaanvraag uiteindelijk niet? Dan moet het allemaal opnieuw. Super zonde, want dit zorgt voor onnodige vertragingen. Een grondig vooronderzoek is dus een must!


2. Onrealistische planning

Misschien wel het meest voorkomende probleem bij een renovatie: een onrealistische planning met een vertraging of uitstel tot gevolg. De bouw van een woning hangt voornamelijk af van de weersomstandigheden. Als het regent gaan veel werkzaamheden niet door. Ook spelen droogtijden een belangrijke rol. Daarnaast moet je soms wachten op materialen of producten, zoals ramen. Voorzie dus altijd extra ruimte in de planning.


3. Onjuiste raming van de kosten

Het totale kostenplaatje maken is een lastig karwei. Probeer altijd een ‘potje’ veilig te stellen voor onvoorziene omstandigheden en vraag overal offertes op zodat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt. Er zijn een aantal kosten die altijd meer zijn dan je had verwacht, zoals grond- en graafwerkzaamheden. Ook kunnen de grondstofprijzen stijgen. Toen wij isolatie nodig hadden, vloog de fabriek - die dit leverde - in brand. Als gevolg verdubbelde de prijs van de isolatie vanwege de schaarste.


Tip: Maak van te voren een lijst met bouwmaterialen, producten en meubels die je nodig gaat hebben. Kies bewust uit welke type klinken, deuren, keuken en andere meubels je wilt. Hoe beter je kunt specificeren, hoe realistischer het totaalplaatje. En voorzie altijd een post voor onvoorziene kosten.


4. Onlogische indeling van de ruimte

Probeer van te voren praktisch na te denken over ruimtes. Hoe groot gaan je slaapkamers, badkamer, living en keuken worden? Plak bijvoorbeeld tape op de grond om ‘aan te voelen’ hoe groot de ruimte gaat zijn. Daarnaast is het goed om op basis van een lange termijn visie je keuzes af te wegen.


Tip: Zorg voor voldoende opbergruimte in je keuken, living en slaapkamer. Zo vonden wij het heel fijn om een aparte hoek voor kinderspullen te hebben en een voorraadruimte bij de keuken. Ook is het handig om kasten te hebben waar je bijvoorbeeld boekentassen wegsteekt.


5. Stopcontacten op de verkeerde plek

Er is niets zo vervelend als stopcontacten die op de verkeerde plek of hoogte zitten. Wil je het achteraf wijzigen? Dan moet je alles openslijpen! Bedenk dus van te voren waar je jouw meubels gaat neerzetten zodat er op de juiste plekken stopcontacten komen.


6. Foutief materiaalgebruik

Ga je een elektrische haard omkasten? Zorg dan dat je speciale MDF gebruikt die brandwerend is. Ga je een gyproc bezetting plaatsen in je badkamer? Zorg dan dat deze tegen vocht kan. Het lijken evidente zaken, maar je vergeet dit snel als je in de bouwmarkt staat. Het is zo zonde als je alles geplaatst hebt en erachter komt dat het niet klopt. Een juist materiaalgebruik kan je veel kosten en tijd schelen!


7. Aannemers zonder referentie

De keuze van de aannemer is iets dat ook vaak mis gaat. Op basis van een offerte wordt de goedkoopste aannemer gekozen. Toch kan dit achteraf een duurkoop zijn! Vraag altijd om een referentie. Als een aannemer goed werk heeft geleverd dan kan dit ook aangetoond worden. Als er moeilijk wordt gedaan dan moeten jouw alarmbellen gaan rinkelen.


Al met al is een renovatie een behoorlijke puzzel die gelegd moet worden. Zorg voor een grondige voorbereiding als je zelf aan de slag gaat of kies voor een renovatie- of verbouwpartner zoals HADO Projecten & Interieur. In ons gratis e-book ‘een professionele renovatie: iets voor jou?’ kom je erachter welke soorten renovaties er zijn, krijg je renovatietips, vind je een uitgebreid stappenplan en ontdek je of een renovatiepartner iets voor jou is!








372 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Is jouw dak aan vervanging toe?

Liet je al kleine herstellingen doen aan je dak of zag je kapotte dakpannen? Na een aantal jaren krijg je mos op je dak en kan dit voor...

Huis verbouwen? Waar beginnen?

Oef, na die moeilijke zoektocht vond je een woning die je wil verbouwen. Met een beetje verbeelding zie je jouw droomwoning voor je. In...

Kosten besparen bij jouw renovatie?

Het moment is aangebroken: jullie kochten een woning en gaan verbouwen? Of je plande al langer om die verbouwingen te starten, maar je...

Comments


bottom of page